LA SARDANA
Vora el niu d'Enric Sans. Obligada de Flabiol. Cobla Marinada:
Cobla Selvatana. Patum de 2012:
La Puntaire
Llicorella de Juli Garreta. Cobla Sant Jordi
Sardana de concert:
Tot i que pot ser ballada, és més apropiada per escoltar en un concert. Les sardanes que s'interpreten en un concert usualment ho són en quatre tirades: dues de curts i dues de llargs.
Sardana coral:
La sardana té lletra i per cant pot ser cantada.
Sardana obligada:
En la cobla destaca la melodia d'un instrument (o més d'un) que és protagonista per sobre dels altres, bé sigui la tenora, el tible, el fiscorn, el flabiol o qualsevol altre (fins i tot trobem obligades per la cobla sencera)
Sardana revessa:
El compositor posa a prova els oients i dificulta la distinció entre els curts i els llargs, de manera que suposa un repte per als dansaires que han d'endevinar-ne el tiratge. Generalment se n'interpreta una en els concursos de colles. També hi ha concursos individuals de sardanes revesses; en aquests, els concursants, que no ballen, han d'endevinar el tiratge d'un cert nombre de sardanes revesses.
Sardanes amb motius coneguts:
Hi ha sardanes que la melodia no és inèdita, el compositor se serveix de composicions conegudes. Trobem un exemple amb "Corpus a Berga" de Mn. Marià Miró.
La cobla Contemporània basa el seu repertori en sardanes de diferents temes: òpera, cançó catalana, cançons d'estiu, música de pel·licules, de TV...
Vídeo extret de: https://www.youtube.com/watch?v=eKReG7PWCBc
Vídeo extret de: https://www.youtube.com/watch?v=LvOOm09OQy8
Vídeo extret de: https://youtu.be/-jXZ6bgytN8
Vídeo extret de: https://www.youtube.com/watch?v=JyhgfBW32zE
Cobla principal de la Bisbal:
Vídeo extret de: https://www.youtube.com/watch?v=FvQwz4SB_oU
Una bona remenada de Martí Villegas Pons.
Cobla Contemporània:
Hi ha sardanes d'estils ben diferents: