top of page

La sardana és la dansa nacional de Catalunya.

Des d'un punt de vista coreogràfic, és una dansa popular col·lectiva que balla un nombre indeterminat de dansaires agafats de les mans formant una rotllana que mira al centre i es balanceja de dreta a esquerra puntejant amb els peus els compassos de la música.No exclou a ningú i tothom qui vulgui ballar-la hi serà benvingut.

Ballar una sardana és pura mecànica, i com en totes les coses de pura mecànica, la pràctica és molt més entenedora que no pas la teoria.

En la sardana cada pas té exactament la mateixa durada que un compàs. Per això la sardana té un ritme molt marcat.

El ballador converteix els compassos de la música en passos que es marquen un cop a la dreta i un cop a l'esquerra.

Pilar Rahola, en un article publicat a La vanguardia (2012) ens diu: La sardana forma part de les coses magnífiques d'aquest país. Abandonar-la és una forma molt eficaç d'afeblir greument la pròpia identitat.

Colla Brots del Cim. Berga

Servint-me de textos, dibuixos, filmacions trobades a la xarxa i de diverses col·laboracions, he volgut reflectir tot el què he cregut necessari per tal de poder treballar LA SARDANA, a l'escola. Crec que tots els educadors de Catalunya hem de fer quelcom per tal que la nostra dansa no es perdi. Amb la meva senzilla aportació espero  posar-hi una petita engruna. La part més grossa us toca a  vosaltres. Tan de bo, entre tots, puguem aconseguir tornar a veure el nostre jovent a totes les ballades. Moltes Gràcies!

M. Àngels Pons i Montanyà. Berga

bottom of page